column Bureau NR.10 Zeuren, klagen, piepen, knorren

Wat kunnen sommige mensen toch zeuren. Je kent ze wel. Ze zuigen al je energie uit je en brengen je stemming omlaag. Doodmoe word je ervan. Je hoeft alleen maar te knikken en te aha’en. Verder hoef je niets te doen. Zeuren, klagen, piepen, knorren over pietluttigheden. Over pijntjes, dingetjes die alleen hun overkomen en die enorm in het niet vallen als hen iets treft wat er echt toe doet. Gun het ze niet, hoor. Toch zou een perspectiefverschuiving de zeurders niet misstaan. Ja, ik gun de zeurders wel een andere kijk op het leven. Zou lucht geven. Ook voor hun omgeving.

Eenzaam aan de zeurtop

Er zijn zoveel andere manieren om gehoord te worden zonder dat je hoeft te zeuren. Ben jij een zeur en heb je dat nog niet in de gaten? Doe er wat aan. Het lijkt veilig om overal en nergens over te zeuren, maar mensen gaan je mijden. Mensen zijn niet graag bij je in de buurt. Let maar eens op. Iemand tegen wie je praat (lees: zeurt), kijkt langs je heen, zoekt naar een excuus om ‘het gesprek’ (lees: gezeur) af te breken. Het is eenzaam aan de zeurtop, zeg maar. Als je mazzel hebt, zegt iemand tegen je dat je zeurt.
Bedank diegene dan maar. Dan weet je wat je te doen staat en kun je aan de slag.

Nieuwe gewoonte

Om positieve aandacht te kunnen krijgen, toon je ook belangstelling voor degene met wie je praat en breng je positieve zaken in het gesprek in. Zodra je merkt dat je in de zeurmodus schiet, stop je. Concentreer je dan op de ander of bekijk je onderwerp van gezeur eens van de andere kant. Dat kan heel leuk zijn om uit te proberen. Je neemt dan namelijk de regie over je automatische piloot en oefent een nieuwe gewoonte; een nieuwe automatische piloot. Merk je dat je het ergens niet mee eens bent, loopt het niet zoals jij wilt dat het loopt, doe er dan wat aan. Zoek de oorzaak en neem de regie in handen.
Kun je de oorzaak niet vinden of heb je geen invloed op de situatie? Stop dan met zeuren, want negativiteit levert nooit wat op. Niets. Je hebt er dan gewoon geen invloed op. Laat het gaan. Concentreer je op iets waarop je wel invloed hebt.

 Hormonaal gezeur

Overigens is je hart een keer luchten of even mopperen niets mis. Dat is best gezond. Iedereen heeft het nodig voor zijn lichaam en geest. Er zijn vrouwen die voor of tijdens hun menstruatie het even heel zwaar hebben. Ze voelen zich rot en zeuren tijdelijk meer. Ook niet leuk voor de omgeving, maar ja.
Ook tegen de kracht van hormonale oorzaken is met mate te coachen. Vrouwen zijn zich daarvan dan wel bewuster en het vermindert (of stopt) het gezeur tijdens deze periode.

 Zeuren. Iedereen doet het, heeft het nodig. Maar maak er alleen geen levenskunst van. Wees constructief. Ik kan het weten. Ook ik zeur, klaag, piep en knor op zijn tijd.

 Nanda Hey