Column – Complimenten

Ik heb er zeker een handje van om te kijken naar wat niet goed gaat. Anderen adviseer ik dan ook over bijvoorbeeld verbeterpunten, verwaarloosde kansen en prioriteiten. Belangrijk is om ook ‘het goede’ te benoemen en te behouden, en dat misschien zelfs uit te breiden (toch weer een verbeterpunt, ahum). Complimenten geven we met zijn allen als Nederlands volkje maar weinig. Altijd wat te zeiken, nietwaar? Let maar op: hoe werkt dat bij jou en in je omgeving?

Een compliment of positieve feedback is doorgaans schrikbarend ver te zoeken. Terwijl het gebrek aan waardering mensen juist wegjaagt of het vuur dooft. ‘Het zal mijn tijd wel duren’-types, die voegen weinig toe. Als je mazzel hebt, zijn er wel mooie verhalen van vroeger. Die moet je wel hebben. Tegenover wegjagen staat natuurlijk ook toptalent binden. Wie wil dat nu niet als leider van de hut? Zorg dat mensen betrokken blijven en daadwerkelijk invloed hebben op zaken. en vergeet vooral niet te bouwen met complimenten, en nog liever met positieve feedback. Afbreken kan iedereen zelf wel.

Nog meer ellende
We zien vaak wat misgaat, beter, anders en sneller kan, nog niet helemaal lekker loopt. Wij vangen elkaars vliegen, neuzen naar fouten of problemen en vergroten deze zelfs uit. We zijn er dol op. Op televisie zie je realiteitsprogramma’s die zijn gericht op problemen, shit, dilemma’s en nog meer ellende van anderen. Als je pech hebt, doen je ‘vrienden’ dit op Facebook dunnetjes over.

 We willen het niet hebben over wat goed gaat, want dat zuigt ons te weinig mee en geeft niet lekkere stof om met elkaar over te praten. Nee, mooie materie is wat fout gaat, problemen, het disfunctioneren van vooral anderen en zaken die beslist anders moeten. Dit houdt ons op de been. Vooral ergens op afgeven geeft een gevoel van saamhorigheid van heb ik jou daar. Sorry, ik liet mij even gaan. Ik wijk af. Mijn fout, nietwaar?

 Zijn we slecht bezig?
Doen we dan helemaal niets goed? Deugt er dan echt niets? Zijn we met zijn allen dan zo slecht bezig? Welnee. Ik denk wel dat we met de tijdsgeest mee moeten en dat te lang stilstaan echt achteruitgang is. Het blijft leren, maar zeker voor sommige zaken in organisaties of op persoonlijk vlak is het ook wel lekker om gewoon te accepteren dat bepaalde dingen nu eenmaal zo gaan in plaats van daar tegenaan te blijven schoppen. Als iets al zo lang in stand is gehouden, is het wellicht een compliment waard.

De tijd neemt ook een deel van de oplossing op zich. Je kunt er gewoon op wachten. Of liever niet. Begin vandaag. Start met positieve feedback of geef een compliment. Wie raakt niet ontmoedigd als je alleen maar krijgt te horen wat niet goed gaat? Bovendien is iedereen ook vooral gespitst op negatieve signalen in plaats van op positieve signalen.

 Krijg de boel in beweging
In een omgeving waarin mensen vooral letten op de dingen die niet goed gaan, heerst ook achterdocht. Zeker als jij positieve zaken gaat benadrukken, kun je opgetrokken wenkbrauwen verwachten. Laat je echter niet uit het veld slaan. Het levert je ook verraste gezichten op. Vind de rust en ga met overtuiging het positieve in mensen én situaties benadrukken. Deze goede bedoelingen moeten wel echt zijn. Dan krijg je de boel in beweging. Dit verbetert je relaties en je wordt er op zijn minst zelf vrolijker van. Let maar op.

Het boek De Orka Award van Ken Blanchard vertelt over de kracht van positieve feedback. Schaf het aan. Sla zo nu en dan het boek weer open en lees het opnieuw, want ook jij (en ik) hoort bij het Nederlandse volkje. Er is dus altijd wat te zeiken, nietwaar?