Column- Goed gesprek

Als je oprecht geïnteresseerd bent in mensen, kun je alle gesprekken aan. En er zijn geen domme vragen. Het is alleen dom om deze niet te stellen.

Gesprekken, het liefst met onbekenden, op feesten en partijen bieden alle gelegenheid om veel aan de weet te komen en je mee te nemen naar werelden die voor jou niet eigen zijn. Bere-interessant. Er lopen zoveel kleurrijke types rond met mooie verhalen over een leuk leven en vakkundig werk. Juist onbekenden kunnen nog wel eens extra open zijn over van alles en nog wat. Ze nemen je mee met een verhaal, tenminste als je maar goed luistert. Bij goed luisteren hoort open vragen stellen en gedetailleerd nieuwsgierig zijn.

Verbloemen onwetendheid
Dus hoe minder je weet, hoe beter je het gesprek kunt aangaan. Daar hoef je niet superassertief voor te zijn. Alleen maar nieuwsgierig.
Toch ondervinden mensen in de praktijk een enorme verbale rem, omdat ze bang zijn voor gezichtsverlies. Mensen denken overal verstand van te moeten hebben, tot in de details geïnformeerd te moeten zijn en alle laatste trends op de voet te moeten volgen. Ik heb nieuws: dat kan niet en dat hoeft ook niet. En iedereen die dat niet toegeeft en een lulverhaal ophangt om de leegte op te vullen, prik je maar dwars doorheen. Het verbloemen van onwetendheid of denken gevat te moeten zijn is pas dom. Dan vind je de planken die spreekwoordelijk misgeslagen worden.

In assertiviteitstrainingen ben je druk bezig met je assertief te gedragen. Oefenen, oefenen, oefenen. Je moet over je spanningsdrempel. Opkomen voor jezelf en zo. In gesprek met iemand anders is dat niet nodig. Waarom niet? Omdat de ander praat. Jij hoeft alleen maar nieuwsgierig te zijn en stelt vragen. Je krijgt een antwoord en direct wanneer je iets niet begrijpt, stel je weer een open vraag. Laat het je uitleggen. Heus, het is voor de vertellers alleen maar prettig en leuk als iemand echt geïnteresseerd is. Iedereen wil ‘gezien’ worden en zal verrast zijn door je aandacht.

Pure bluf
Ga er niet van uit dat iedereen overal wat van afweet, behalve jij. Ga er niet van uit dat ieders mening gestoeld is op daadwerkelijke feiten. En ga er niet van uit dat iedereen, ondanks grote verhalen, echt wat zegt. Veel praat is ergens wel iets van gehoord te hebben of pure bluf. Pas door je oprechte nieuwsgierigheid en je vragen te stellen kom je hier achter. Neem geen genoegen met vage antwoorden en haak onmiddellijk in met een vraag.

Gebakken lucht
Ik kwam eens op een verjaardagsfeest. Daar zat een man met afgezakte schouders in een grijze pullover, nietszeggende kleur blouse eronder, spijkerbroek en afgetrapte schoenen. Je zou hem geen kwartje geven. En ja hoor, er was nog maar één stoel vrij. Ik kwam naast die man te zitten.Ik verwachtte niets en hij stonk verder ook niet. Op mijn vraag “Wat doe jij in het dagelijks leven” kwam me toch een kleurrijk ondernemend verhaal over een branche waarin ik beslist niet thuis was. Mijn hele avond was goed. Ik heb mij rotgevraagd en heb nu een beter beeld van wat zich afspeelt in zijn wereldwijde werk. Zonder die ene vraag was het gesprek niet begonnen, schat ik zo in. Ik moest echt wel even met mijn vragen aan de bak. De man dacht namelijk niet dat zijn wereld erg interessant voor mij kon zijn.Zo zie je maar weer. Observatie en interpretatie vol eigen overtuigingen en vooroordelen op basis van uiterlijk. Soms zie je een heel kleurrijk type, verwacht je van diegene heel veel en blijkt deze dan een charisma vol gebakken lucht te hebben.

Maar stel je nu voor dat het je eigenlijk allemaal geen reet kan schelen hoe het met een ander zit. Dat je echt niet geïnteresseerd bent in wie dan ook. Dan moet je gewoon helemaal niet naar feestjes gaan, want daar heb je niets te zoeken.