Upgrade: ‘The Bottle exchange’

Bericht uit het netwerk> Op de Friese Poort aan de Anne Wadmanwei in Leeuwarden vieren ze op woensdag 7 oktober –vervroegd- de Dag van de duurzaamheid. Voor de Upgraders, deze keer studenten van O3, een mooie gelegenheid om met een toepasselijke Upgrade, ‘The Bottle exchange’, een bijdrage te leveren aan duurzaamheid. Tussen 12.00 en 13.00 gaan de Upgraders de uitdaging aan om alle eerstejaars MBO studenten te verleiden om voortaan gebruik te maken van een duurzame drinkfles in plaats van iedere dag een plastic flesje te kopen.

De Dag van de Duurzaamheid wordt groots gevierd op de locatie van de Friese Poort aan de Anne Wadmanwei in Leeuwarden, met tal van activiteiten, georganiseerd door Centrum Duurzaam, de praktijk- en innovatiewerkplaats van de Friese Poort. Uit praktische overwegingen vindt dit op woensdag 7 oktober plaats en niet op de landelijke Dag van de Duurzaamheid, vrijdag 9 oktober.
“Centrum Duurzaam heeft ons geholpen om 250 mooi vorm gegeven drinkflessen bij Van Helden te bemachtigen”, aldus Fenna Terpstra. “Daarmee kunnen wij iedere student of medewerker die belooft om een duurzame drinkfles te (gaan) gebruiken en het niet duurzame flesje inruilt, meteen een mooi vormgegeven RVS exemplaar geven! Zo kunnen ze hun belofte meteen omzetten in een daad”, valt mede-Upgrader Heleen Bruggen haar bij.

Alle ingeruilde niet duurzame flesjes zullen door de O3 studenten gebruikt worden als materiaal tijdens de jaarlijkse Kerstmarkt in de Blokhuispoort. “Dan gaan we namelijk geld inzamelen voor het Ronald mcDonald Kinderfonds.”, aldus Upgrader Annerique Nicolai.
De studenten van O3 die deze keer als Upgraders aan de slag gaan binnen het Tûmba-project Upgrade de Wereld!, lopen allemaal stage bij O3. Binnen dit leerbedrijf zijn MBO- en HBOstudenten voortdurend bezig om evenementen en activiteiten te organiseren. “Het bedenken, voorbereiden en uitvoeren van een Upgrade sluit naadloos aan bij onze manier van werken,” aldus Sara de Vries, een van de O3 projectleiders.

Het project Upgrade de Wereld!, waar het Upgraden deel van uitmaakt, is onderdeel van het uitvoeringsprogramma DuurzaamDoor. Het doel is een groene en duurzame economie te versnellen met projecten die een bijdrage leveren aan de verduurzaming van onze samenleving. De organisatie van Upgrade de Wereld!, waarbij jongeren de wens en de wil om tot een groene en duurzame samenleving te komen zichtbaar maken, ligt in handen van Tûmba. Zij benaderen actief jongerenorganisaties om deel te nemen aan dit project en ondersteunen de jongeren die gaan Upgraden waar nodig.

Het vastleggen op film en het bereiken van de media is een essentieel onderdeel van het Upgraden. Daarom worden er van iedere Upgrade opnames gemaakt, deze keer door MattStudio uit Leeuwarden, die na afloop te zien zijn op www.tumba.nl en op de Facebookpagina ‘Upgraden Fryslân’. Daar kunnen ook alle eerdere Upgrades bekeken worden.