Truc of echt presenteren

Tips en trucs bij het presenteren van een verhaal (of jouw organisatie) helpen ter ondersteuning, maar je valt door de mand als jouw verhaal alleen daarmee is opgebouwd. Bovendien kunnen tips en trucs je uit jouw aandacht, focus en concentratie halen. Het is als een gespannen lijf met een gestolen verhaal, zonder ziel en slappe hap. In presentaties zie je dit direct terug.

Doe grappig

In sommige trainingen krijgen mensen te horen; ga rechts staan als je serieus bent, ga links staan als je iets grappigs wilt zeggen, steek niet je hand in de zak, trek geen nieuwe kleding aan of kleding die al te veel opvalt. Maak een bewonderenswaardige presentatie enzovoort.

Goed verhaal

Werk liever met het hebben van een goed verhaal en antwoorden op de vragen die bij jouw publiek spelen. Toon die (creatieve) middelen, die jouw verhaal kracht bijzetten. Naar jou luisteren moet mensen in beweging zetten. Steek daar energie (dus voorbereiding) in. Ga er voor jouw gemak in de voorbereiding ook vanuit dat de techniek niet werkt. Trek kleding aan waar jij denkt mee voor de dag te kunnen komen en doe waar jij je goed bij voelt. Vertel jouw eigen verhaal die klopt met de praktijk. Zorg dat jouw verhaal herkenbaar is voor een blijvende indruk. Van binnenuit werkt.