Column | Piekeren

Vanaf deze maand publiceert Nanda Heij van Communicatie & TrainingsBureau NR. 10 maandelijks een column in de Franeker Courant. Deze maand de COLUMN | Piekeren

We doen zoveel op de automatische piloot. Denk aan dagelijkse handelingen als opstaan, douchen, tandenpoetsen, naar het werk rijden en deuren op slot draaien.

Gedachten

Onze gedachten zitten regelmatig ergens anders. We dwalen af naar dagelijkse beslommeringen en belangrijke zaken die ons bezighouden. Bijvoorbeeld een gesprek met je leidinggevende of een lastige collega, een kind dat naar sport moet of de vraag wat we vandaag gaan eten.
Een gedachtestroom kan heerlijk zijn. Alles op een rijtje zetten maakt ons rustig. Ook is flink nadenken om je voor te bereiden op een bepaalde situatie heel zinvol. Maar een niet te stoppen gedachtestroom, piekeren dus, is een ander verhaal.

Stress

Iedereen piekert weleens. Daar is niks mis mee. Er zijn vast genoeg redenen om je zorgen te maken. Belangrijk is wel dat je het gepieker doelbewust weer kunt stoppen. Je hoofd raast anders maar door. Soms kan dat best gevaarlijk zijn, zeker als je in de auto zit. Veel piekeren kan leiden tot stress en angst. Bovendien kost het veel tijd en leidt het tot niets.

Doorbreken

Blijf jij tobben en beheerst het piekeren steeds meer jouw leven? Pieker daar niet te lang over, want het lost niets op. Ga actief aan de slag. Online zijn genoeg tests en tips te vinden. Vind je het lastig om zelf dit probleem te doorbreken? Kies dan voor een coach. Die zijn er wel. Geen zorgen daarover.