Luister en huiver

Als wij al een universele behoefte hebben, is dat de behoefte aan echt gehoord worden. Aan iemand die oprecht en met aandacht luistert naar wat jij te vertellen hebt. En dan heb ik het niet over aanhoren, maar over actief luisteren.

De actieve luisteraar stelt vragen, moedigt aan, vat samen en gaat ook in op wat je niet zegt en hoe je dit doet. Al met al best moeilijk. Luisteren is een belangrijk onderdeel van alle relaties. Goed luisteren vraagt een investering, maar levert ook veel op. Zo kom je te weten wat anderen beweegt en waarmee zij zich bezighouden, verdiep je relaties, werk je goed samen en doe je kennis op.

Schaars

Echte luisteraars zijn schaars, zo niet uitstervend. Dat denk ik. Wij leven in een snelle wereld. We moeten niks missen. Allemaal niet. Al een paar jaar geleden verbaasde ik mij over hoeveel mensen in staat waren onlinezaken voorrang te geven boven het echte mens naast hen op het terras. Het echte mens zat voor zich uit te staren of zat ook te swipen. Want wat doe je anders samen op een terras? Standaard lijken derden aan tafel mee te drinken. Heel apart. Net een film die aan je voorbijtrekt. Ook alles wat op de smartphone staat, is vaak onderwerp van gesprek.

En jij?

Ga eens bij jezelf na: hoe goed luister jij in de praktijk? Het kan een vertekend beeld zijn, maar onverdeelde aandacht lijkt niet meer te bestaan. Dat is eigenlijk heel gek, want iedereen heeft hier behoefte aan. Dat kon nog weleens een duur drama worden. Voor jou dan.