Downloaden, doorloaden, overloaden

Franeker – Ik heb nooit de ambitie gehad om iets met administratie te gaan doen. En nu? Ik doe niet anders. Voor mijn bureau, maar ook steeds meer privé. Dagelijkse kost. Nu ik terugkijk op de afgelopen jaren codes invoeren, rekeningen met kenmerken betalen en onlineformulieren bestuderen, voel ik mij in de val gelokt, uitgebuit en voor het adminkarretje gespannen.

Terwijl ik tijdschrijven voorheen altijd probeerde te omzeilen, heb ik nu zin om mijn uren te gaan declareren bij alle organisaties en bedrijven die ons achter de computer bezig blijven houden met adminuren.

Flikkerende berichten

Zorgverzekeraars en zorgaanbieders, maar ook scholen, laten je alle hoeken van een administratiekantoor zien. Alles zelf zo’n beetje bijhouden. En denk ook aan informatie halen en je overzichtspapieren bij elkaar klauwen voor de belasting. Bij iedereen staat iets gezelligs voor je klaar. Flikkerende berichten in alle mailboxen. Soms krijg je per mail een seintje. Kun je vast instellen.

Niet makkelijk

‘Zodat wij ons vanaf nu alleen maar hoeven bezig te houden om goede zorg aan u te leveren, sturen wij u voortaan de rekening rechtstreeks toe.’ Elke zorgaanbieder heeft zijn eigen financiële administratiekantoor. Is al iets verrekend met je eigen zorgverzekeraar, dan krijg je alleen nog een eigen bijdragedeel dat je nog moet betalen.

.De zorgverzekeraar zelf komt ook met een eigen bijdragenoverzicht. Je komt er zo’n beetje in om. Of overdrijf ik nou? Geen enkel mens houdt zo toch overzicht? Makkelijker wordt het niet.

Het moet

Downloaden, doorloaden, overloaden. We krijgen allerlei opdrachten geslingerd naar ons adminhoofd. Ik wil graag achter de computer vandaan, maar het lukt mij niet. Je krijgt altijd online ‘things to do’-berichten.

Er moet nog van alles gebeuren. Belangrijk was ook de boeken voor school bestellen. Ik zag er tegenop, moest mij weer ergens in verdiepen. Kost zoveel tijd en energie. Deze column schrijven lukt mij nog net. Minder woorden, dat wel.

Ik maak mij trouwens grote zorgen over het moment dat mijn ogen slecht zijn en ik de kleine lettertjes niet meer kan lezen. Hoewel ik dan misschien iemand tegen een vergoeding digitaal kan inhuren en dan eindelijk vaker kan koffiedrinken bij vriendinnen.