#carnavalvrij

In het zuiden willen ze (lees: Bavaria) graag dat carnaval een feeststatus krijgt, zodat ‘we’ in Nederland allemaal vrije feestdagen kunnen krijgen. Die slimme familie Swinkels. Ik had graag bij deze planvorming willen zitten. Het kan niet anders dan dat hierover gediscussieerd is, dat risico’s zijn afgewogen en dat iemand zich vooraf al over dit idee heeft verkneukeld. Te gek.

Carnaval verbroedert

Ik bezoek de biersite van Bavaria. Terwijl ik deze column schrijf, hebben al bijna 100.000 mensen de petitie ondertekend. Carnaval verbroedert. Dat kun ook jij doen op www.carnavalvrij.nl. Niet dat we dit vieren of voelen hier in het noorden. Maar wat doet dat ertoe? Wat een marketingstunt! #carnavalvrij

Iemand heeft in de loop van de geschiedenis vooral een zuipfestijn van carnaval gemaakt, waarbij ook echt wel wat gegeten wordt. Misschien kunnen werkgevers verplichte vrije dagen geven om al te veel ziekmeldingen te voorkomen. Of zou het aantal zieke werknemers relatief meevallen?

Veren nog in je haar

Ik ga ervan uit dat veel bazen zelf ook feesten, al dan niet uitgedost paraderend in de stoet. Of dien je dit feestfestijn te ontgroeien als je bepaalde posities bekleedt? Ik weet het niet, hoor. Stel dat je als baas en fervent carnavalsganger met de striemen van je feestneus nog langs je oren en de veren nog in je haar de volgende dag het strategisch proces of het functioneren van je medewerker samen met hem moet bespreken. Of de tweejaarlijkse reorganisatie moet aankondigen. Beide situaties kunnen voor de medewerker hilarisch zijn als hij de baas de dag ervoor nog heeft gespot op de praalwagen, al dan niet met een respectabele outfit, en deze daarna op variabele tijdstippen samen met andere verklede figuren in verschillende kroegen is tegengekomen. Een slimme baas plant natuurlijk geen functioneringsgesprekken of reorganisatieaankondigingen in deze week. Beetje stom van mij dan weer. Komt echt niet voor. Toch?

Rode puntmuts

Binnen de coachingspraktijk geef ik mensen weleens de tip de lastige baas of collega, of bijvoorbeeld een naar familielid, tijdens een moeilijk moment een grote, lange, rode puntmuts op te zetten. In gedachten dan, hè. Dat maakt zo’n moment en dit soort mensen een stuk leuker, relativeert lekker en leidt je af van je eigen onzekerheid op dat moment. Wanneer je samen carnaval viert, hoef je dit niet meer aan je verbeelding over te laten. Dat is wel een beetje jammer.

Gouden greep

Deze stunt van Bavaria is weer een gouden greep van dit biermerk. Ik hou daar wel van. Ten eerste moet je het kunnen (laten) bedenken, vervolgens moet je het durven aangaan. En dat durft de familie Swinkels.
Een klein deel van Nederland viert intens carnaval met elkaar, met alle emoties en katers die daarbij horen. Veel plezier! Misschien het best om de rest van de week ook maar nationaal vrij te nemen. #carnavalvrij