#11stedenzwemtocht

Vol bewondering kijk ik tijdens de Winterspelen naar de topsporters die op onze schermen voorbij schaatsen, afdalen en door de lucht zoeven. Mensen die dag in, dag uit veerkrachtig bezig zijn met een zelf opgelegd doel met een bijbehorend trainingsschema en passende levensstijl. Ik denk weleens zelf ook een topsportmentaliteit te hebben, want ik probeer in elke situatie altijd het beste te geven en kan goed doorzetten. Zozeer zelfs dat ik niet altijd in de gaten heb dat het paard waaraan ik trek al lang dood is.

Willen, kunnen en doen
Eigenlijk heb ik beslist geen topsportmentaliteit. Door mijn zwakheden en de concessies die ik doe tip ik daar niet aan (niet doorvertellen). Wel houd ik erg van de sportmentaliteit. Je stelt jezelf een doel en alleen daarop focus je. Hier laat je dingen voor. Je gelooft sterk in je eigen kunnen en accepteert niet jouw eigen grenzen of die van het materiaal. Halleluja. Dat is niet iets wat je in het dagelijks werkleven moet doen. Of juist wel? Het is een kwestie van willen, kunnen en alles doen wat binnen jouw positieve vermogen ligt. Moet toch enigszins te doen zijn. Volgens mij werkt het ook nog eens behoorlijk verslavend.

Drie dagen en twee nachten zwemmen
Tja. Een beetje in de buurt van de sportmentaliteit zit ik heus wel. Daarom zet ik mij als vrijwilliger in voor de droom van Maarten van der Weijden. Die gaat deze zomer de Elfstedentocht zwemmen om geld op te halen voor het kankerfonds. Dit plan heeft hij tien jaar geleden bedacht, nadat hij een gouden medaille won op de Olympische Spelen in Beijing. Maarten heeft zelf kanker gehad. Met zijn stichting hoopt hij het leven van voormalige, huidige en toekomstige kankerpatiënten te verbeteren.

Dit jaar is het zover. Hij gaat van 18 tot en met 20 augustus drie dagen en twee nachten achter elkaar zwemmen. Idioot plan natuurlijk, maar een topsporter zal de lat nooit laag leggen. Maarten doet er alles voor om dit zelfopgelegde doel te bereiken. Hoe zit het met jouw lat? Je kunt per stad 500 of 2.000 meter meezwemmen. Op mijn Facebookbedrijfspagina staat een uitspraak van Nelson Mandela: ‘It always seems impossible until it’s done.’ Dus…#11stedenzwemtocht.