Emmerlijstje

Wat zou jij nog willen doen voordat je sterft? Heb jij een emmerlijstje? Een zogeheten bucketlist met doelen en activiteiten die je graag nog wilt doen voordat je hier niet meer toe in staat bent. Of, en dat is absoluut meer van deze tijd en minder rigoureus, je wilt gewoon variatie en uitdaging in je leven. Met een emmerlijstje denk je vooruit in het leven. Dat heeft voor- en nadelen. En de dingen die er echt toe doen, gaan altijd gepaard met consequenties. Wat is het je waard?

Wat wil je leren of misschien afleren, doen of niet meer doen, meemaken of niet meer meemaken, zeggen of nooit meer hoeven zeggen, durven of laten…? Misschien lijkt jouw lijstje met wensen oneindig, maar dat is het nooit voor niemand.

Naast je kist
Wat zouden ze over jou moeten zeggen als ze eenmaal naast je kist staan? Denk hierover eens na. Begin met vier mensen die om jouw kist staan: wie zegt wat over jou? Klopt dat met de karaktereigenschappen en herinneringen die jij wilt nalaten aan bijvoorbeeld je kind, partner, broer of collega? Denk je hier goed over na, dan kom je vanzelf bij de waarden die jij belangrijk vindt. Waarden waar je zelf op kunt sturen. Als je er goed over nadenkt, kloppen deze waarden dan met jouw dagelijkse praktijk? Je kunt nog zo hard werken, maar als de ladder tegen het verkeerde huis staat klopt het niet. Aldus Stephen Covey.