Belangrijke zaken eerst

Belangrijke zaken eerst is volgens Stephen Covey de derde eigenschap als het gaat over effectief leiderschap. Betrek alle zeven eigenschappen op jezelf en je hebt een mooi setje uitgangspunten om datgene uit het leven te halen wat jij belangrijk vindt en wat ook plezierig is voor anderen.

Volgens Covey is de tweede eigenschap ‘Begin met het einde voor ogen’. Lees daarover mijn column van januari. Was een fijne binnenkomer in het nieuwe jaar. Als je ook weet welke belangrijke zaken je eerst moet doen, de derde eigenschap, heb je al een flinke overwinning te pakken voor jezelf én je omgeving.

Bergen mitsen en maren

De eerste eigenschap is ‘Wees proactief’. Huppakee. Durf, krachtig, helder, doen. Doe die dingen waarop jij invloed hebt. Vrij logisch. Want als je als een zoutzak op de bank zit en de spinnendraden in je hersenen laat hangen, kom je nergens en zal je wereld klein zijn en blijven. Zou zomaar een keuze kunnen zijn. Ik stel mij zo voor dat inactiviteit opgesloten zit tussen bergen van mitsen en maren.

Tijdverspilling of niet

Covey noemt vier kwadranten waaraan jij tijd kunt spenderen. Afhankelijk van in welk kwadrant jij met jouw activiteiten zit is dit tijdverspilling of niet. Is iets belangrijk en urgent, dan moet je daaraan zeker tijd wijden. Denk bijvoorbeeld aan een crisis, dringende problemen of deadlines (1). Niet urgente, maar wel belangrijke zaken zijn die zaken waardoor je niet in de problemen komt. Denk hierbij aan een goede voorbereiding, preventie of relatieonderhoud (2).

Aapje op de schouder

Niet belangrijk en urgent zijn overbodige zaken, onnodige onderbrekingen en crises van anderen. Van die aapjes op jouw schouder die daar niet thuishoren (3). Zeker van deze tijd zijn de niet belangrijke en niet urgente zaken, zoals oeverloze verspilling van tijd voor de televisie of op internet en vluchtactiviteiten. Activiteiten die absoluut niet (meer) bijdragen aan de nodige ontspanning (4) om jezelf weer te kunnen opscherpen. Het gaat over de verloren tijd die jou ontglipt. Je zuigt aan een wereld die niet echt is, die niet de jouwe is en die dat niet zal worden.

In de eerste twee kwadranten gaat het om de belangrijke zaken eerst. Mocht je nog wat tijd overhouden, dan kun je lekker oeverloos tijd verspillen.