Win Win

Leven volgens principes en je daaraan houden is helder en makkelijk. En tegelijk ook niet. Het blijft afwegen en hard werken.

In mijn coachpraktijk heb ik samen met klanten veel lol aan alle pogingen tot volmaaktheid, aan miskleunen en aan gedragingen die ons menselijk maken. Lachen, gieren en soms ook brullen, omdat het anders loopt dan verwacht en toch dapper geoefend is. Ingewikkeld, maar ook niet als je kunt loslaten en compassie hebt voor jezelf en anderen. Als knoop in de zakdoek heb ik het boek over Nelson Mandela onder mijn computerscherm liggen. Soms helpt dat ter herinnering. Hoe dan ook, we staan niet stil.

Belang

De eerste drie eigenschappen van Covey – ‘Wees proactief’, ‘Begin met het einde voor ogen’ en ‘Belangrijke zaken eerst’ – gaan over persoonlijk leiderschap. Deze vormen de basis die iedereen nodig heeft om verder te komen. Dit vraagt veel van ons, zoals assertiviteit, nieuwsgierigheid en ‘honger’ naar ontwikkeling. De vierde eigenschap van Covey is ‘Win-Win’. Een soms uitgekauwd woord dat al jaren door de gangen van vele bedrijven en organisaties rondwaart. Het gaat erom dat je kunt opkomen voor jezelf, ook als je samenwerkt, zonder het belang van de ander daarbij uit het oog te verliezen. Een ‘Win-Win’-mentaliteit betekent dat je elkaar evenveel gunt en altijd gaat voor een oplossing die voor beide partijen goed is. Als de partijen er niet naar tevredenheid uitkomen, kan dat ook géén deal zijn.

Ruimte

Mensen die per se alles willen winnen, zijn eigenlijk bang om te verliezen. ‘Win-Win’ gaat ervan uit dat er in de wereld genoeg van alles is en dat je elkaar wat gunt, ook in het zakelijk verkeer. Beide partijen moeten er beter van worden. Zo blijft de relatie goed en hoeft niemand achteraf spijt ergens van te hebben, zich meer of minder te voelen of zich superieur te gedragen. Duurzaam dus. Behandel een ander zoals je zelf graag behandeld wordt. Zoiets. Ga daar maar eens aanstaan met je angst en winnaarsmentaliteit. Best een hardnekkige. Wanneer je ‘Win-Win’ weet toe te passen, zul je jezelf erover verbazen dat de wereld groter wordt en dat alles en iedereen door de vrijgekomen energie op zijn eigen niveau zal gaan stromen.