Eerste begrijpen

‘Eerst begrijpen, dan begrepen worden’ is de vijfde eigenschap van Stephen Covey’s theorie over effectief leiderschap. Uiteraard ook een eigenschap die in ons dagelijks leven in elk contact van pas komt. Luisteren is de sterke pijler van een gesprek. Een heel moeilijke vaardigheid en vermoedelijk een valkuil als je denkt dat jij er wel steengoed in bent.

Vol van zichzelf

Ik heb in mijn columns de eerste vier van de zeven eigenschappen van effectief leiderschap beschreven. Allemaal online en in Covey’s boek te vinden. De eerste drie eigenschappen gaan over onafhankelijke persoonlijke ontwikkeling. Dat is de basis. Vanuit hier bouw je aan samenwerken met anderen. Goed luisteren vraagt tijd, een verkennende open houding en inlevingsvermogen. En je moet goed weten welke vragen en vervolgvragen je kunt stellen. Zomaar een aantal vaardigheden waarmee je elke dag kunt oefenen. Wanneer iemand begint te praten en je niet wachten kunt om je eigen verhaal te vertellen, zit je fout. Soms zie je mensen pratend over elkaar heen buitelen, allen vol van zichzelf.

Goede leiders zijn niet vol van zichzelf en weten altijd weer ruimte voor talent en creativiteit te maken. Zij kunnen goed luisteren en de achtergronden van hun acties toelichten. Ze zijn in staat jou daadwerkelijk te begrijpen. Dat biedt alle ruimte voor oplossingen. Wil niet zeggen dat de oplossing per se positief is voor jou, maar er is vertrouwen en daardoor blijven relaties warm.

Zaag scherp

Wanneer je zorgt dat alle vijf eigenschappen goed met elkaar mengen heb je de zesde eigenschap te pakken: ‘Synergie’. En nu je zover bent gekomen dat je al die eigenschappen goed beheerst, moet je ervoor zorgen dat de zaag scherp blijft, de zevende eigenschap. Dus zorg goed voor jezelf en blijf jezelf vernieuwen. De waan van de dag is een killer, maar lach erom en ga dapper verder. Covey heeft later een achtste eigenschap aan zijn verhaal toegevoegd. Echt iets voor leiders.