Free ride

De Elfstedentocht willen zwemmen. Hij doet het gewoon weer. Maarten. Een mens. Mooi mens en extreme topsporter ook. Jantien de Boer sprong boven op dit nieuws met een pittige column, waar ik in elk geval hard om moest lachen. Ik snap dit echt wel, maar ze moest eens weten. Ik gun haar een plek in de volgboot. Trouwens, al die van mening zijnde mensen mogen wat mij betreft op een volgschip.

Podiumprogramma

Maar het komt dichterbij. Vorig jaar was het bloedstollend. Voor het publiek, maar ook voor ons als werkgroep voor Franeker. Man o man. Weken bijkomen. Of niet, @djquickfinger? Wisten wij veel toen we eraan begonnen. Natuurlijk organiseren wij dit jaar weer een podiumprogramma op het Maarten van der Weijden-plantsoen aan de Spaarbankstraat. Op 23 juni, twee uren voor doorkomsttijd, gaan we los. Handen uit de mouwen voor kankerpatiënten, voor Maarten, voor academiestad Franeker.

Nooit een eitje

Vorig jaar wilden we Maarten het liefst een motortje geven wanneer hij het moeilijk had. Onmacht sijpelt door de wanden van je aderen. Ik haalde hem het liefst uit het water, zodat ik zelf rustig kon slapen. Het is niet leuk om naar bed te moeten, terwijl hij nog een nachtje doorzwemt. Tranen, bewondering en opluchting toen we hem door de bochten van onze grachten zagen zwemmen richting de Hel van het Noorden. Wat een eindeloos eind nog richting Dokkum. Het kan niet. Het zal toch niet? Of nu wel met de lessen van vorig jaar? Hij en zijn team staan weer voor een barre tocht. Zwemmend de Elfstedentocht thuisbrengen zal nooit een eitje zijn. Voor niemand.

Zaadje geplant

Nu we weten wat de 11Stedenzwemtocht allemaal losmaakt en hoeveel mensen deze op de been krijgt, voelen we door de moed van één man allemaal iets. Voel je ‘m? Ik wel. Zo sprak ik met twee van de 111 meezwemmers na de recente testdag met Maarten, waarop ze drie keer twee kilometer binnen het uur moesten zwemmen. Op de heenreis hadden ze relatief weinig verwachtingen. Beiden kwamen terug met een vat vol gevoelens én twinkelende ogen. Ze deden tijdens de test borstcrawlend hun stinkende best en dan nog zwom Maarten hen in alle rust voorbij. Maarten lag toen al drie uren in het water. Hier ligt ook voor de 111 meezwemmers een uitdaging. Het zaadje is geplant.

Er staat wat te gebeuren. Hoe dan ook uitzonderlijk heroïsch. Wij maken ons klaar voor de massa en voor bezinning. De stad kan zich klaarmaken voor een mooie, legendarische free ride. Voor de tweede keer. Nu al benieuwd naar de toekomst.