Wat houdt je tegen?

Klopt het dat je na een zee van tijd weer toe bent aan wat actie? Heb je jouw dromen, wensen en goede voornemens die loskwamen in de vakantie nog een beetje kunnen vasthouden? Of verwateren ze zienderogen terwijl je de laatste vakantiewas opvouwt, de nog steeds verharende hond bij de oppas vandaan haalt of ondertussen alweer voor de tweede week richting je werk rijdt?

Plannen

We doen er alles aan om in ons leven zekerheden in te bouwen. Wie is er niet mee groot geworden? En hierbij hoort de standaard ‘meer en groter’. In feite bouwen we een gevangenis waar de levenstandaardlat steeds hoger ligt. Je baan opzeggen, bij je partner weggaan, een wereldreis boeken en een studie oppakken bijvoorbeeld zijn geen lichtzinnige plannen, want hierdoor gooi je wat zekerheden overboord. Je kunt niet echt de consequenties daarvan overzien. Het enige wat je kunt doen is proberen je voor te stellen hoe dit er dan uit zou komen te zien. Dat kan niet iedereen. Waar de een de gok wel durft te wagen blijft een ander zitten met eeuwige ontevredenheid. Het kan natuurlijk zijn dat je ondertussen zo veel zekerheden hebt ingebouwd dat je kunt gaan en staan waar jij wilt.

Debiel of seniel

Doorgaans is er na een indrukwekkende perspectief verschuivende gebeurtenis meer lef om levensveranderende plannen, fantasieën of langgekoesterde wensen om te zetten in concrete acties. Na een ziekte of de dood van een dierbare ben je vaak flink gemotiveerd om iets gedurfds te ondernemen, omdat feitelijk bloot komt te liggen dat zekerheden niet bestaan. Die zekerheid hebben we. Wat houdt je tegen nu het nog kan? Voor je het weet ben je dood, debiel of seniel. Ja, of niet.


Prietpraat

Het verlangen is er wel. Kijk maar naar de populariteit van programma’s als Ik vertrek of Polopos. Ja, ik wil. Of wellicht is dat het verlangen naar een zee van tijd, terwijl je die voorlopig niet hebt. Afijn, wat houd je tegen? Ik denk ons brein, het stemmetje van onze tijdsgeest, weten wat je nu hebt. Bovendien is een mens een groepsdier. Dat er unieke mensen bestaan is prietpraat. Wat jou tegenhoudt zijn hele volksstammen die om exact dezelfde redenen niet van hun ei komen. Op naar de nieuwjaarsplannen. Of niet.