Bange mensen

Verandering maakt mensen bang. Dingen kwijtraken wil niemand. Liefst houden we vast aan bestaande dingen. Ook al zijn die enigszins vervelend. We weten dan in elk geval waar we aan toe zijn. We houden meestal niet van aanmodderen en al te veel geëxperimenteer.

Zekerheid

Op ingesleten gewoontes en verworvenheden menen wij na verloop van tijd recht te hebben. Ook raken we snel aan iets gehecht. Wij doen het immers altijd zo. We halen er vertrouwen uit, voelen ons gerust, maken gewoontes heel belangrijk binnen ons welbevinden. Maar de omstandigheden veranderen, de wereld om ons heen verandert, mensen veranderen. Omstandigheden zijn altijd een schijnveiligheid. En vaak spelen aloude inzichten, alleen zijn de oplossingen sneller, vaak beter en gewoon van deze tijd.

Wees niet bang

Wanneer je blijft hangen in zoals het altijd is geweest en wilt vasthouden aan zoals het altijd is gegaan, stomp je af en maak je jezelf afhankelijk van bestaande omstandigheden. Je zult bang, lamgeslagen, paniekerig en teleurgesteld om je heen kijken wanneer zekerheden wegvallen en je daar naar gedragen. Verbolgen zul je zijn als mensen aan jouw zekerheden tornen en al jouw energie zal in verzet gaan zitten. De wereld is klein als je bang bent. Als bekende, vertrouwde omstandigheden wegvallen, is jouw bodem weg. Ai. Ogen openhouden dus en een beetje lol houden in groei en beweging. Maak je een voorstelling van hoe de verandering eruit zou kunnen zien.

Wie heeft mijn kaas gepikt?

Verandering komt niet van de ene op de andere dag. Je kunt het echter wel zien aankomen. Best lastig als je al de zoveelste veranderingen en ‘nieuwe inzichten’ hebt doorstaan. Geef ik beslist toe, maar ook dan heb je een keuze. Wat zou je doen als je niet bang was? Hoe zou je je dan gedragen? En hoe zou je je dan voelen? Laat maar eens los. En kijk wat het je oplevert. De zoektocht zou zomaar eens heel leuk kunnen zijn. Vooruitkijken is een genot, veranderingen overvallen je niet meer. Niets blijft bij het oude. Maar dat is niet per se erg.

Hoe ga jij zakelijk en privé om met verandering? De heren Johnson en Blanchard schreven er een boekje over: Wie heeft mijn kaas gepikt? Een aanrader. Deze column is gebaseerd op hun wijsheid.