Principes

Onze denkkaders – paradigma’s – zijn ons referentiekader: een vat vol eigen persoonlijke overtuigingen, uitgangspunten en opvattingen. Dus jouw gedachtegoed en denkpatronen die je allemaal hebt geleerd in jouw eigen leventje.

Voor altijd

We stikken met elkaar in de aannames, samengeraapt uit de kleuringen van ons persoonlijk leven. Het bepaalt hoe wij met anderen omgaan. Ook vinden wij van alles wel iets. Daar hebben we lang niet altijd alle ins en outs voor nodig. Gezin, geloof, vrienden en collega’s beïnvloeden je constant. Waar je mee omgaat word je mee besmet, nietwaar? Onze realiteit is niet per se ook die van iemand anders. In hoeverre lukt het om open te staan voor mensen die anders denken, de dingen anders zien vanuit hun perspectief? Best moeilijk. Toch kan een gebeurtenis geleidelijk of behoorlijk ingrijpend onze kijk op dingen veranderen. Voor altijd. Wellicht in deze tijd van corona nu massaal.

Voor en na corona

De overgang van het leven vóór corona en ná corona is een historische paradigmaverschuiving. Het lijkt alsof we nu (online) massaal ons (online)geluk vinden in de niet-materiële dingen van het (online)leven, terwijl vóór corona het succes vooral zat in off- en online zakelijke ontplooiing, omzet, succes en veelal praktisch handelen. We zullen trouwens wel moeten. Je ziet om je heen de veranderde veerkracht. We gaan van materieel naar immateriële wensen en uitingen waar we ons geluk in zoeken. En (online) gedeelde smart is halve smart.

Eigen regels, eigen gedrag
Hier ligt een levensbedreigende ziekte op de loer. Dit virus laat ons vrij plotseling alles toch echt wel in een immaterieel perspectief plaatsen. Ook klaagt ondertussen niemand over de aangepaste maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. Zó niet belangrijk op dit moment. We zijn met een ongekende snelheid in een andere tijdsgeest geraakt. Het heeft onze kijk (momenteel) op de kwaliteit van leven veranderd. Massaal hanteren we voor nu andere (online)principes en (online)zienswijzen. Principes zijn afspraken met jezelf over hoe jij vindt dat dingen horen te zijn. Met principes kun je jouw eigen regels en gedrag sturen. Wat een geluk. Hier ligt altijd de oplossing. Ook ná corona.