Je tijd managen

Een gemiddeld mens heeft zoveel te doen. Alles heeft prioriteit, staat in de brand of is van ‘relatief levensbelang’. We hebben er flink de pas in, maken letterlijk kilometers. Dit vaak met een (te) korte tred. We produceren, verwerken en bespreken, lossen op, gooien zaken over ‘de schutting’, stellen uit, kopen in of verkopen door en creëren heel wat af op zo’n #doordeweeksedag.

In de weekenden halen we verschillende sociale of familiaire contacten aan, staan we langs de lijn van welk sportveld dan ook, of we komen zelf in beweging. We recreëren er op los en kopen of verkopen nog meer. Zaken stapelen zich op.

Zien en gezien worden, alles meemaken en alles meegeven. Het sterft van de informatie. We kunnen halen, brengen, uitwisselen met Piet, Sem, Steffi en Mir, altijd en overal. Alles draait op volle toeren, thuis en op het werk. Als jij daar gelukkig mee bent, is het goed. Of heb je het gevoel als een kip zonder kop rond te lopen en zit je voortdurend in tweestrijd? Duw jij jezelf tot de grens en val je elke avond uitgeput in bed om het de volgende dag dunnetjes over te doen? Dit alles is op de lange termijn beter van niet.
Het put je uit.

Als je zou moeten nadenken over zaken die bij jou op de eerste plaats komen, gewoon de drie à vier belangrijkste dingen in je leven, waar denk je dan aan? Krijgen deze zaken echt alle aandacht, nadruk en tijd die jij eraan zou willen besteden? Misschien bij jou wel, maar bij de meeste mensen niet. Best lastig, want alles is belangrijk, anders zou je die dingen toch niet doen? Of wel, en lijkt het allemaal belangrijk?

Hoe komt het toch dat wij het allerbelangrijkste toch niet altijd de gewenste aandacht geven en dat dat zo zelden op de eerste plaats komt? Tegen beter weten in wegduwen, vooruitschuiven of zelfs afstellen? Doorgaans weten mensen zelfs niet goed meer wat voor hen belangrijk is. Wat telt echt, waarop leg ik de nadruk en hoe vind ik de balans tussen werk, privé en zaken die ik echt belangrijk vind? Het is een worsteling om prioriteiten te stellen en de klok tikt wel door. Een klassieke time management-training is alleen gericht op meer doen in dezelfde tijd. Ik ben daar niet voor. Verdieping is nodig om je eigen prioriteiten te kunnen stellen. Daar moet je de tijd voor nemen.

We werken aan prioriteiten vanuit principes volgens de theorie van Covey. Prioriteiten stellen kun je beter zelf doen en maakt beslissingen nemen makkelijker. Kiezen tussen goed of slecht is niet zo moeilijk, maar kiezen tussen goed en het beste wel. Daarbij heb je een innerlijk kompas nodig. Het kompas staat voor onze visie, waarden, principes, richting en ons geweten. Die zetten we in.

Niet meer op de automatische piloot reageren op onze omgeving (die kip zonder kop). Er zijn altijd directe en urgente verwachtingen van anderen. Maar wat is voor jou het ‘beste’ om je tijd aan te spenderen? 
En ondertussen maken we natuurlijk wel handig gebruik van kleine foefjes in het ‘ouderwetse’ time management om onze tijd beter te managen. Dat voegt beslist wat toe voor sommige mensen in tijdnood op zo’n #doordeweeksedag.

Nanda Hey