Column-Je zegeningen tellen

Alweer een jaar voorbij. Goede voornemens zijn niet meer voornemens, maar behaalde doelen of hier en daar verdampte vooringenomen ideeën en plannen. We staan voor een nieuw jaar met frisse rondes en kansen. Als ik eenmaal dit of dat heb, doe of voor elkaar krijg, ben ik gelukkig. Ik geloof daar niet in. In geluk hebben wel. Dat is geen geloof, maar een feit. Of is geluk een waarde, waar je altijd naar streeft?

Groot geluk, klein geluk
Geluk hebben is, wat mij betreft, je zegeningen kunnen tellen. Achteraf of gewoon op het moment zelf. Groot geluk, klein geluk en alles wat daar tussenin zit. Voel je geluk? Hoe roep je dit op? Tellen, die zegeningen. Kijk eens waar je uit komt op een dag. Je kind doet een hilarische uitspraak, je krijgt
voorrang terwijl je het niet verwacht of die vrije parkeerplaats vlak voor de deur waar je zijn moet. Die kilo die als sneeuw voor de zon is verdwenen, een kledingstuk dat niet verkleurd is, een papa of mama hebben die je stimuleert en je niet afblaft omdat je “door moet fietsen”, terwijl je zo je best doet met windkracht zeven.

Heb je meer geluk nodig of heb je eigenlijk al genoeg? Je lievelingseten staat klaar, je hebt genoeg inkomen om elke dag rond te komen, het cadeautje dat speciaal voor jou met zorg is uitgezocht, de loterij keert (alweer) drie euro uit en je mag toch nog herexamen doen voor wat dan ook. Gelukkig hebben we in Nederland genoeg en schoon drinkwater en woedt er geen oorlog. Het regent een keer niet. De geur van voorjaar. En de auto die rakelings langsreed en je op een haar miste. Je leeft?

Hoe kijk jij?
Je hebt van die dagen dat alles samenvalt. Prachtige dagen. Iedereen en alles werkt mee. Je hebt het goed voor elkaar. Wat een geluk. Je hebt echter ook van die dagen dat alles in het honderd loopt. Je kunt dan jezelf gelukkig prijzen dat dit niet elke dag gebeurt. Geluk is ook maar hoe je er tegenaan kijkt en hoe je dat ervaart. Toch?

Onderzoek
Google eens op geluk. Je zult verbaasd zijn wat daar aangeboden en daarover verteld wordt. En wat niet trouwens. Er bestaan heuse gelukscoaches, geluksgoeroes en geluksproducten. Op de website Geluk.startpagina.nl vond ik wel een paar ‘dode’ links tussen de gelukscoaches, dus de andere gelukscoaches en goeroes hebben geluk. Op gelukswijzer.nl staan per provincie de uitkomsten van een jaar lang onderzoek naar geluksmetingen. Bijzonder om te lezen dat geen enkele provincie hoger uitkomt dan een 6,4 dagelijks geluksgevoel. Limburg is er het beroerdst aan toe in dit onderzoek, daaronder zit Friesland (mazzel). Bekend is dat geluk goed is voor de gezondheid en we gelukkiger zijn in de zomermaanden. Onbekend voor mij waren de cijfers die aangeven dat je geluk voor 40% erfelijk is en door de omstandigheden vastligt en dat je dus 60% zelf in de hand hebt door de manier waarop je je leven inricht. Geluk voor mensen die ervan overtuigd zijn dat persoonlijke ontwikkeling geen zin voor hen heeft, omdat toch alles al vastligt. Die overtuiging kan dus overboord, want die 60% zelf in de hand hebben heb je dan gelukkig toch maar.

Geluk als waarde
Is geluk een waarde? Ze zeggen van wel, die goeroes en co. Maar ja, solliciteren en roepen “Ik vind mijn geluk één van mijn belangrijkste waarden” is ook zo weer wat. Daardoor zal toch hier en daar een wenkbrauw bij de leden van de sollicitatiecommissie omhoog gaan, denk ik. Nee, ik houd het op zegeningen tellen op zijn tijd. Klein geluk, groot geluk en alles wat daar tussenin zit. Knoop in je zakdoek. Nu te beginnen, ongeacht wanneer dat nu is.

Gelukkig, gezond Nieuwjaar!

met vriendelijke groet,

Nanda Hey