column Goede voornemens

Het leek mij voor 2011 wel prettig om een keer goede voornemens voor anderen te hebben. Zaken waar ik vanuit verschillende rollen tegenaan loop. Gratis advies. Wensen van mijn kant, zonder de maar tien minuten durende beoordelingslijst in te vullen als ik wat heb aangeschaft.

De zagers van de jonge bomen op het bolwerk laten voortaan hun zaag thuis en snappen direct dat ze zich moeten rot schamen. Voorjaar 2011 planten ze nieuwe bomen. Liefst óók in de nacht.

De supermarkten stoppen hun getrek aan ouders door niet steeds weer met nieuwe kindgerichte acties te komen. Of ze doen dit verantwoord, zoals een paar jaren geleden in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Daar zag ik het nut nog wel van in. Het resulteerde in een mooi naslagwerk van allemaal dieren.
Maar alle voorverpakte poppetjes, dingetjes met kogeltjes, schijven en weet ik al wat niet meer staan hier nu half verzameld op de kinderplanken. En voordat we de bedoelde spelletjes doorhebben, gaan we alweer naar de volgende winkel met een must-have verzamel-speelmee-verhaal. Je moet van goeden huize komen wil je kinderen dit allemaal ontnemen. Een kans dat hij of zij dan mooi aan de zijlijn op het schoolplein staat, is reëel. Hoe principieel kun je blijven bij de druk van de marketingmachine van de supermarkten?

Hondenbezitters ruimen in 2011 de hondenpoep op. Ook als het donker is. Misschien een idee om, naast de poepzakjes, ook een zaklamp centraal neer te hangen? Dit goede voornemen is ook bedoeld voor mijzelf.
Onze Spaanse asielhond Bob heeft de hoogte van een poes, maar poept ook in het donker. Niet te vinden, maar ik doe mijn best.

Scholen, de naschoolse opvang en de kinderopvang gaan per 2011 ook digitaal. Geen stapels papieren meer, alleen voor mensen die dit graag willen. Vind ik een heel goed, milieubewust voornemen, dat al ruim bij deze tijd past. Het spijt me dat ik vanaf twee jaar geleden niet alle brieven heb bewaard. Had ik na acht jaar kunnen laten zien hoeveel papier je als ouders krijgt te verwerken van alle scholen, opvangen en clubs waarmee je kinderen te maken hebben. Tel alles eens bij elkaar op per gezin, jaar in jaar uit.

Op zondag lijken de verkeersregels anders dan op doordeweekse dagen. Dat is vanaf 2011 niet meer zo. Alle mensen die op zondag chinees halen of naar de kerk gaan, parkeren voortaan hun auto gewoon in de daarvoor bestemde vakken. Ik woon in de binnenstad en laveer soms naar huis, vandaar. Voor de mensen die het in het weekend leuk vinden om spiegels van de auto’s te trappen, of wat dan ook vernielen, wordt 2011 een rotjaar.
Ze krijgen werkstraf.

Vanaf 2011 heeft de gemeente ook plannen met de gebouwen die leeg staan, verpauperen en de representativiteit van de stad danig naar beneden halen. Misschien voeren zij het zelf niet uit, maar ze stimuleren puike plannen van ondernemende en creatieve mensen. Uiteraard alleen plannen die meerwaarde hebben voor de stad. Zijn die er? Misschien koningin Beatrix nog maar eens uitnodigen.

Politieke partijen snappen in 2011 dat alleen rond verkiezingen een relatie aangaan met je kiezers geen zoden meer aan de dijk zet. Een relatie aangaan is binden, contact onderhouden, informeren, communiceren en storten op de emotionele bankrekening. Vanaf 2011 neemt elke politieke partij daarvoor iemand in dienst of wijst deze iemand aan die de contacten onderhoudt. Er is ook leven na deze zittingsperiode.

Alles wat verkocht wordt in de winkels, heeft vanaf 2011 een kwaliteit waarvan je als consument op aan kunt. Deze spullen kun je als klant blind kopen. Geen vloerkleden die maandenlang pluizen, geen kinderspeelgoed dat afbreekt als je het uit de verpakking haalt, geen knopen die van kleding af vliegen en maten die kloppen. Ritsen lopen voortaan altijd gesmeerd. Ook als je haast hebt, trek je je rits zo dicht. Verder hoef je als klant niet meer last te hebben van interne procedures als je een vraag of klacht hebt. Ruilen mag ook nog na vijftien dagen, ook zonder bon, maar met het kaartje er nog aan. Als ik dan toch de tien minuten durende beoordelingslijst invul, mag ik dan voortaan weten wat mijn woorden bijdragen aan het grotere geheel?

kerstPrettige kerstdagen en communicatief fijne dagen in 2011 toegewenst!

Met vriendelijke groeten,

Nanda Hey, Communicatie & trainingsBureau NR. 10