Loopbaan en sexting gaat niet

Bij je loopbaancoach komt ook je online leven aan de orde.

Informatie zoeken over anderen op het internet is tegenwoordig de natuurlijkste zaak van de wereld. Dus, en misschien wel juist ook, voor werkgevers en jobhunters. Alle gevonden informatie over jou telt mee in het beeld wie jij bent, wat je doet, hoe je eruit ziet enzovoort.

Hoe profileer jij jezelf? Eenmaal verstuurde online zaken zijn onomkeerbaar. Ben jij iemand die daar bewust over nadenkt? Of ben je onbewust onbekwaam bezig? Dat kan dan behoorlijk tegen je werken. Overigens geldt dit niet alleen als je een baan zoekt, maar ook als je een baan hebt. Een bedrijf wil representatieve professionals. En terecht.

Niet representatief

Wat (eeuwig) kan tegenwerken zijn bijvoorbeeld beroerde woordkeuzes, pikante plaatjes (sexting uit den boze en kan leiden tot chantage). Wat jij misschien als exotisch beschouwd, kan een potentiële werkgever behoorlijk ontmoedigen. Maar ook een foto met drank in je hand en bloeddoorlopen ogen op steeltjes valt niet onder de noemer representatief. Wat is nog een kwestie van smaak en wat niet bepalen de online lezers. Eenmaal geplaatst jij namelijk niet meer.

Graadmeter

Ik las ergens dat als je iets openbaart maakt, het dan ook het daglicht in je naaste omgeving moet kunnen verdragen. Dus jouw naasten moeten dit zonder blikken of blozen onder ogen kunnen krijgen. Dit lijkt een mooie graadmeter, al ken ik jullie naasten uiteraard niet.

Eerste indruk

Ben jij een risico voor een baas? Misschien niet, maar ja, de eerste indruk is bepalend. Heb je iemand die juist zoekt naar een ‘losbandig’ type, dan zit je mogelijk goed, maar ik vermoed dat dit niet geldt voor de meeste werkgevers.

Hoe profileer jij jezelf online? Heb het erover met je loopbaancoach.