Lieve help

Waar ik kom zie ik soms vermoeide patronen zich feilloos afspelen. Alle mensen weten er instinctief waar ze moeten staan en kunnen die patronen moeilijk doorbreken.

Bijvoorbeeld: een helper wil iemand helpen. Dat is misschien nog wel het ergste patroon. Dit type heeft antennes voor wensen, behoeften en verdrietjes. Als helper heb je iemand nodig die hulp nodig heeft of geholpen wil blijven. Daar ken ik er ook wel een paar van. Het houdt elkaar mooi in stand. Niks mis mee. Tot de helper uitgehold is en dodelijk vermoeid op de bank zit door al dat dienstverlenende gevlieg. Of iemand heeft al lang geen hulp meer nodig en blijft ziekelijk gepamperd. Daar is wél wat mis mee.

Onthand

Heel lastig is het voor de helper als iemand geen hulp nodig heeft. Of niet meer. De helper kan benadrukken dat het allemaal toch niet zo goed gaat zonder zijn of haar hulp. Voor de helper is het moeilijk om los te laten. Hij of zij voelt zich ongelukkig en is onthand. Wie is de helper nog als iemand hem of haar niet meer nodig heeft? De helper kan niet zonder deze relaties en moet eigenlijk leren zelf hulp te ontvangen.

Red jezelf

Het ultieme gedeelde moment van een helper en de hulpontvanger is volgens mij het moment waarop beiden kunnen loslaten. Toch zie ik om mij heen veel in stand gehouden afhankelijkheid. Afhankelijk zijn van de behoeften van iemand anders kan heel uitputtend werken. Zeker als de helper aan de spreekwoordelijke dode paarden blijft trekken. Helpers lopen dan ook stuk. Ze moeten leren dat zij niet alles hoeven te verdienen, voordat zij aan de beurt zijn met hun eigen wensen en behoeften. Wegwezen, helper. Red jezelf. Een relatie is geven en nemen. Dus niet alleen maar geven. Lieve help, moet er niet aan denken.